Publicaties
Hier vind u de boekpublicaties van de medewerkers van het DOC Lied. Voor overige publicaties (artikelen, recensies, etc.), zie de persoonlijke pagina's van de medewerkers.

De fiere Nachtegaal


Louis Peter Grijp & Frank Willaert (red.). In deze omvangrijke bundel, uitgegeven door de Amsterdam University Press, schrijven achttien medioneerlandici en musicologen over zingende bagijnen, moderne devoten, liederen in het Gruuthuse handschrift, alba amicorum van adellijke juffers, amoureuze en kluchtzangen van rederijkers, landarbeiders die zich eeuwenoude balladen herinneren, en nog veel meer.
Lees meer...
 
Een muziekgeschiedenis der Nederlanden - Een vervolg, 2000-2005

Image

Louis Peter Grijp. In 2001 verscheen het indrukwekkende overzichtswerk Een muziekgeschiedenis der Nederlanden, waarin het veelzijdige muzikale leven in de Lage Landen vanaf de prehistorie tot aan de millenniumwisseling beschreven werd. Talloze specialisten uit Nederland en Vlaanderen werkten mee aan deze 'tour de force' en het boek oogstte vele lovende kritieken in de pers.

Lees meer...
 
De kist van Pierlala: Straatliederen uit het geheugen van Nederland

Image

Louis Peter Grijp en Martine de Bruin (red.) Eeuwenlang werden straatliederen op markten en pleinen gezongen. Straatzangers brachten een scala aan liederen ten gehore, van moorden rampliederen tot vaderlandse klassiekers, van sentimentele krakers tot bijtende spotliederen. Populaire liedjes verschenen op gedrukte liedbladen die op straat werden verkocht.

Lees meer...
 
Het Antwerps liedboek

Image

Tekstuitgave door Dieuwke van der Poel (eindredactie), Dirc Geirnaert, Hermina Joldersma en Johan Oosterman, muzikale reconstructie door Louis Peter Grijp.
Volledige, ruimhartig geannoteerde tekstuitgave van alle 221 liedteksten uit dit beroemde liedboek, oorspronkelijk uitgegeven in Antwerpen in 1544. Louis Grijp heeft voor 142 van deze teksten melodieën gevonden uit muzikale bronnen uit ongeveer dezelfde tijd als het liedboek. De twee delen gaan vergezeld van een dubbel-cd met vertolkingen van Camerata Trajectina, het Egidius Ensemble, Paul Rans en andere Vlaamse zangers, bekroond met een Edison in 2006.
Uitgave Lannoo, Tielt 2004.

 
Blues en Balladen. Alan Lomax en Ate Doornbosch, twee muzikale veldwerkers.

Image

Louis Peter Grijp en Herman Roodenburg. Befaamde bluesmuzikanten als Muddy Waters en Howlin' Wolf maakten pas carrière toen volkskundige Alan Lomax hen met zelfgemaakte opnamen promootte via de radio. De folkbeweging die hij daarmee ontketende in Amerika had een enorme invloed op de westerse popmuziek van de jaren zestig. In Nederland haalde omstreeks dezelfde tijd Ate Doornbosch oude plattelandsbewonersvoor de microfoon om liedjes uit hun jeugd ten gehore te brengen in zijn radioprogramma Onder de groene linde.

Lees meer...
 
De hele dag maar op een neer. Over heien, heiliedjes en hoofdstekelijke muziekgebouwen

Image
Emile Wennekes en Louis Peter Grijp. Ter gelegenheid van de eerste paal die werd geslagen voor het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam werd dit boekje samengesteld, met talrijke heiliederen en heirijmen zoals die werden gezongen tijdens de bouw in Amsterdam en elders in Nederland. Op de bijgaande cd zijn originele geluidsopnamen uit de collectie van het Meertens Instituut te horen. Uitgave Het muziekgebouw aan 't IJ, 2002.

 
Een Muziekgeschiedenis der Nederlanden

Image

Louis Peter Grijp. In dit indrukwekkende overzichtswerk van 916 bladzijden wordt het veelzijdige muzikale leven in de Lage Landen vanaf de prehistorie tot aan de millenniumwisseling beschreven. Meer dan honderd specialisten uit Nederland en Vlaanderen werkten mee onder leiding van een deskundige redactie bestaande uit prof. dr Kees Vellekoop, prof. dr Ignace Bossuyt, dr Rudolf Rasch, prof. dr Emile Wennekes, prof. dr Rokus de Groot, prof. dr Marc Delaere en dr Lutgard Mutsaers. Hoofdredacteur was prof. dr Louis Peter Grijp.

Lees meer...